Wandelen Lage Vuursche

Wandelen Lage Vuursche op de Utrechtse Heuvelrug

De bossen van Lage Vuursche zijn gedeeltelijk van Staatsbosbeheer en worden beheert door boswachterij De Vuursche. Het Utrechts Landschap beheert andere delen van het bos namelijk de Ridderoordse bossen, het Willem Arentz bos en het Maartensdijkse bos. De Lage Vuursche heeft een verscheidenheid aan landschapskenmerken, van loofbossen tot heide, van naaldbos tot drassige gronden.

In Lage Vuursche kunt u heerlijk wandelen. Op veel plekken lopen er dieren zoals runderen los, maar uiteraard vindt u hier ook herten, vossen, hazen en allerlei bijzondere vogels. In totaal heeft het ongeveer 1150 hectare aaneengesloten bos en biedt daarom veel wandelmogelijkheden.

In de Lage Vuursche zijn er verschillende en vaak ook gemarkeerde wandelroutes. Deze hoeven niet letterlijk worden opgevolgd en kunnen gevarieerd worden. Er zijn weinig heuvels dus de wandelpaden zijn ook voor de minder ervaren wandelaars goed te doen.

Uiteraard kan het seizoen zorgen voor gladde of natte wandelpaden, een goede voorbereiding op een lange wandeltocht kan dus geen kwaad. De wandelroutes zijn tevens geschikt om te Nordic Walken.

De wandelroutes kunnen gecombineerd worden. De routes sluiten op elkaar aan en aangevuld worden met een wandeling langs de aanwezige horeca in Lage Vuursche. Niets is zo lekker om na een wandeltocht te genieten van een pannenkoek of een past met een drankje.

Dagrecreatie Drakenstein (de Kuil) is een plek om de auto te parkeren, te recreëren en geldt voor velen als startpunt van de vele wandelroutes.

Bij de afslag voor het restaurant Bosschoord zijn ook meerdere dagrecreatieterreinen. Let wel op met parkeren om geen waardevolle spullen in de auto te laten.

Wandelen met hond Lage Vuursche

Veel van de routes zijn met de hond te bewandelen.
Kijk goed op de borden om de zien waar de hond los mag lopen. Daarnaast kan het in het hoogseizoen druk zijn met veel fietsers en ruiters.

Uiteraard is het van belang om de hond goed onder appel te houden zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.

Kijk hier voor meer tips bij het wandelen met je hond.

Wandelroutes bij wandelen Lage Vuursche

Staatsbosbeheer heeft meerdere wandelroutes uitgezet. Deze zijn over het algemeen gemarkeerd met gekleurde paaltjes of hebben gekleurde stippen op de bomen.

Baarnse Boswandeling
Laat u verassen door de Baarnse boswandeling. Deze wandeling wordt aangegeven door de paaltjes met rode koppen en is 4 km lang. De start is bij de parkeerplaats nabij het NS-station in Baarn aan de Torenlaan. Deze wandeling loopt door een park met Franse landschapsstijl met zeldzame beuken en twee vijvers.

Hoge Erfwandeling
Deze wandeling wordt aangegeven door de paaltjes met gele koppen en is 4 km lang. De start is bij de parkeerplaats Pijnenburg op de Hoge Vuurscheweg in Baarn. Dit is een bosrijke route en voert langs het hoogste punt (21 meter boven NAP) van de noordelijke Utrechtse Heuvelrug. Deze stuwwal is overgebleven uit de derde IJstijd (van 180000 tot 130000 jaar geleden).

Beukenwoudwandeling
Bekijk deze eeuwenoude beukenbomen. Deze wandeling wordt aangegeven door de paaltjes met gele stippen op bomen en is 4 kilometer lang. De start is bij de parkeerplaats op de Zwarteweg in Lage Vuursche. De wandeling gaat door het prachtige beukenbos en gaat langs een tolhuis.

Schapendriftwandeling
Deze wandeling wordt aangegeven door de paaltjes met rode stippen op bomen en is 5 kilometer lang. De start is bij camping De Zeven Linden op de Zevenlindenweg in Baarn. Deze wandeling gaat langs de route waar vroeger schapen liepen.

Kasteeltuinwandeling
Een rondje om kasteel Drakensteyn lopen. Deze wandeling wordt aangegeven door rode stippen op bomen en is 2 kilometer lang. De start is bij parkeerplaats recreatieterrein Drakenstein. Deze route loopt p, het kasteel Drakenstein.

Nonnenlandwandeling
Deze wandeling wordt aangegeven door zwart/ witte markering en is 3 kilometer lang. De start is bij parkeerplaats recreatieterrein Drakenstein. de wandelroute loopt door nat grasland langs de koeien.

NS wandeling de Vuursche
Wandelen van het ene naar het andere NS station. Deze wandeling loopt vanaf NS-station Baarn en eindigt bij NS-station Hollandsche Rading.

De route wordt weergegeven met geel/rode bordjes, stickers en strepen op verkeersborden/ hekken/ palen en bomen. Bij het laatste stuk gaat de markering over op wit/ rood. U gaat vanaf het station het Baarnse Bos in en volgt vanaf daar de markeringen.

Stulpwandeling
De Stulp, een bijzonder stukje natuur.
Deze wandeling wordt aangegeven door de paaltjes met witte koppen met nummers en is 4 kilometer lang. De start is op de parkeerplaats bij recreatieterrein Drakenstein op de Stulpselaan in Lage Vuursche. De wandeling gaat over een 40 hectare groot heideterrein, hier grazen Charolais koeien.

Achtergrondinformatie de Stulp:
In het bos rondom de heidevelden van de Stulp zijn grafheuvels te vinden. Ze laten zien dat de omgeving al in de prehistorie door mensen bewoond is.

Voor het eerst is over de Stulp geschreven in de 14e eeuw.
Het gebied was onderdeel van de Heer van Drakenburg, de schout van Utrecht.

De Stulp ligt precies op de grens van Utrecht en Noord-Holland. Vroeger zorgde dat voor grensconflicten.
Eeuwenlang is dit gebied privé-bezit geweest.

Staatsbosbeheer heeft de Stulp in 1964 van freule Bosch van Drakensteyn gekocht.

Dieren in de Stulp
De Stulp heeft open en gesloten gedeelten en water.
Deze omstandigheden trekken veel dieren naar De Stulp. Zowel groot wild zoals ree, das, vos maar ook de eekhoorn en hagedis is hier op zijn plek.
De vogelliefhebbers zullen de buizerd, boomvalk, boompieper, boomleeuwerik, roodborsttapuit, klapekster, kraaien, raaf, fuut en dodaars herkennen.

Klik hier voor de folder van Staatsbosbeheer over de Stulp wandeling in Lage Vuursche.

Filmpjes over wandelen Lage Vuursche

Wandelen Lage Vuursche door Touractief

Wandelen Lage Vuursche via de NS-Wandeling